رابطه جنسی در دوران بارداری: نکات و هشدارهای لازم
یکی از موضوعات چالش برانگیز در زوجهایی که قصد فرزندآوری دارند امکان ادامه رابطه جنسی در دوران بارداری است. بسیاری از مادران به دلیل نگرانی از سلامت جنین و خطر سقط از داشتن رابطه امتناع کرده و نسبت به آن بیمیل میشوند. در این مطلب از مداریو به نکات و هشدارهای مربوط به رابطه جنسی در بارداری میپردازیم.
رابطه جنسی در دوران بارداری
بارداری با تغییرات جسمی و روحی متعددی همراه است. همزمان با این تغییرات در زنان باردار تمایلات جنسی نیز در این دوران تحت تاثیر قرار میگیرد. در حالیکه افزایش هورمونهای جنسی در برخی زنان باعث افزایش تمایلات جنسی میشود برخی به دلیل داشتن عوارض بارداری کاهش میل جنسی را تجربه میکنند.
بهترین زمان نزدیکی در دوران بارداری سه ماهه سوم حاملگی است که وضعیت مادر به ثبات رسیده و خطر سقط هم تا حدودی برطرف شده است. با این حال یکی از نگرانیهای زوجین پس از تصمیم به بارداری امکان داشتن سکس در دوران حاملگی است. ترس از آسیب به جنین و عدم اطمینان از ایمن بودن نزدیکی از عوامل بازدارنده داشتن رابطه جنسی در زنان و همسرانشان در این دوران حساس است. اما آیا نزدیکی در بارداری ضرر دارد؟
به طور کلی اگر بارداری به طور طبیعی پیش رود و مشکلات پزشکی خاصی مانند مشکلات جفت وجود نداشته باشد داشتن رابطه در دوران بارداری بیخطر است. در ادامه شرایطی که داشتن رابطه جنسی را خطرناک میکند را بررسی می کنیم.
آیا نزدیکی در بارداری خطرناک است؟
جنین به طور طبیعی توسط مایع آمنیوتیک و عضلات رحم محافظت میشود و فعالیتهای جنسی در شرایطی که بارداری طبیعی باشد و هیچ گونه مشکل پزشکی تهدید آمیز برای سلامت مادر و جنین بوجود نیاید معمولاً تاثیری بر سلامت جنین ندارد. در این صورت داشتن رابطه جنسی در دوران بارداری نه تنها خطری نداشته بلکه فوایدی هم دارد.
از جمله فواید سکس در دوران حاملگی میتوان به افزایش پیوند عاطفی بین زوجین، کاهش استرس و افزایش شادی اشاره کرد. با این حال شرایط خاصی وجود دارد که ممکن است پزشک زوجین را از داشتن سکس منع کنند.
اگر برایتان این پرسش بوجود آمده که در بارداری تا چند ماهگی میتوان رابطه داشت باید گفت تا زمانی که مادر احساس راحتی کند و تمایل به سکس داشته باشد رابطه جنسی در بارداری بی خطر است.
نکات مهم درباره رابطه جنسی در دوران بارداری
لازم به یادآوری است که درصورت طبیعی بودن بارداری میتوان رابطه جنسی را تا پایان این دوران ادامه داد. با این حال برای خیلی از زوجین این پرسش مطرح میشود که چند بار نزدیکی در دوران بارداری مجاز است یا چه زمانی داشتن رابطه جنسی در زنان باردار خطرناک است.
به طور کلی تعداد دفعات نزدیکی و پوزیشنهای جنسی در بارداری به شرایط مادر بستگی دارد. چنانچه بارداری از دسته حاملگیهای پرخطر نباشد می توان به سکس بارداری ادامه داد.
با این حال لازم است که زوجین به هشدارهای لازم در خصوص رابطه جنسی در دوران بارداری توجه داشته باشند که سلامت مادر و جنین به خطر نیفتد. برخی از این نکات عبارتند از:
- در زمان رابطه جنسی از کاندوم استفاده کنید.
- از سکس خشن در بارداری و رفتارهای جنسی پرخطر اجتناب کنید.
- بهداشت جنسی را رعایت کنید.
- در صورت داشتن بیماریهای مقاربتی همسر خود را مطلع کنید.
- در صورت داشتن درد از ادامه سکس خودداری کنید.
- در صورت مشاهده هرگونه خونریزی و لکه بینی پزشک را در جریان بگذارید.
- پوزیشنهایی را انتخاب کنید که همسر باردارتان احساس راحتی داشته باشد.
اگر هم این پرسش برایتان بوجود آمده که ریختن اسپرم در دوران بارداری ضرر دارد یا خیر باید گفت که مایع منی حاوی پروستاگلاندین است که میتواند باعث شروع انقباضاتی در رحم شود که همین باعث میشود برخی پزشکان توصیه به خودداری از رابطه جنسی در هفتههای پایانی بارداری دارند.
در چه صورت باید از رابطه جنسی در بارداری خودداری کرد؟
همانطور که گفته شد در بیشتر موارد رابطه در دوران حاملگی بیخطر است و آسیبی به جنین وارد نمیشود. اما در برخی شرایط خاص زوجین باید به توصیه پزشک از ادامه سکس تا اتمام بارداری خودداری کنند. از جمله عوامل محدود کننده رابطه جنسی در این دوران می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- سابقه سقط جنین
- سابقه زایمان زودرس
- وجود جفت سرراهی
- عفونتهای مقاربتی درمان نشده مثل زگیل تناسلی و تبخال تناسلی
- فشار خون بارداری
- بارداری دو یا چندقلویی
- نارسایی دهانه رحم
- نشت مایع آمنیوتیک
توجه داشته باشید که چنانچه به دستور پزشکتان از سکس در بارداری منع شدهاید، این ممنوعیت شامل هر گونه فعالیت و تحریک جنسی است که منجر به ارگاسم میشود و منظور فقط دخول نیست. ارگاسم خصوصاً در اواخر باداری میتواند باعث انقباضات خفیفی شود که در صورت داشتن شرایط پرخطر تهدیدی برای سلامت بارداری است.
کلام آخر اینکه رابطه جنسی در دوران بارداری معمولاً تاثیری بر سلامت جنین ندارد. حاملگی پرخطر، سابقه زایمان زودرس، مشکلات جفت از جمله شرایطی هستند که ادامه فعالیت جنسی را در زوجین محدود میکند. در چنین شرایطی باید طبق توصیه پزشک عمل کنید.