علت و نحوه انتقال زگیل تناسلی در زنان

Blog Single

ویروس HPV یکی از شایع‌ترین عفونت‌های ویروسی منتقل‌شونده از راه جنسی و مهم‌ترین علت زگیل تناسلی در زنان و برخی انواع سرطان‌های زنانه، به‌ویژه سرطان دهانه رحم به شمار می‌رود. این ویروس می‌تواند سالها بدون هر گونه علامتی در بدن باقی بماند و باعث آلوده شدن دیگران شود. اگر از خود می‌پرسید که از کجا بفهمم زگیل تناسلی دارم تا پایان این مطلب از مداریو همراه ما باشید تا با علائم زگیل تناسلی زنان، نحوه انتقال و پیشگیری از بیماری بیشتر آشنا شوید.

زگیل تناسلی زنان چیست؟

زگیل تناسلی در زنان یکی از انواع بیماری‌های مقاربتی است که توسط ویروسی به نام ویروس HPV ایجاد می‌شود. انتقال این بیماری از طریق تماس جنسی صورت می‌گیرد و باعث رشد زائده‌های گوشتی برآمده در نواحی تناسلی و اطراف مقعد در زنان آلوده به این ویروس می‌شود. این بیماری همچنین می‌تواند بدون علامت باشد یا با علائمی مانند خارش و سوزش همراه شود.

زگیل تناسلی

علت و راه انتقال اچ پی وی در زنان

مهم‌ترین علت زگیل تناسلی در زنان آلوده شدن به گونه‌های خاصی از ویروس HPV بویژه سویه های 6 و 11 است که عامل بیش از ۹۰٪ موارد ابتلا به زگیل تناسلی را شامل می‌شود.
بیش از ۲۰۰ نوع از این ویروس وجود دارد که خطر کمتری دارند اما برخی دیگر مثل سویه‌های 16 و 18 عامل بیماری‌های جدی‌تر مانند انواع سرطان‌های دستگاه تناسلی هستند.
ویروس اچ پی وی از طریق تماس مستقیم پوست با پوست در هنگام تماس جنسی واژینال، مقعدی یا دهانی با فرد آلوده منتقل می‌شود. توجه داشته باشید که ویروس تنها از طریق دخول منتقل نمی‌شود بلکه هرگونه تماسی پوستی را شامل می‌شود.
اگرچه انتقال ویروس HPV از طریق استفاده مشترک از اشیا مانند حوله یا توالت فرنگی نادر است اما در شرایط خاص ممکن است خطر انتقال همچنان وجود داشته باشد.
توجه داشته باشید که تعداد زیاد شرکای جنسی و سابقه عفونت‌های مقاربتی دیگر مانند تبخال تناسلی می‌تواند دلیل زگیل تناسلی در زنان باشد.

انتقال زگیل تناسلی

علائم زگیل تناسلی زنان

همانطور که گفته شد زنان مبتلا به این بیماری مقاربتی ممکن است تا چندین ماه هیچ علائمی از ویروس نشان ندهند اما ناقل ویروس بوده و باعث آلوده شدن شریک جنسی می‌شوند. در برخی نیز ممکن است نشانه‌هایی از بیماری بروز کند. شایع ترین علائم زگیل تناسلی در زنان عبارتند از:

  • زائده‌های گوشتی کوچک یا برآمدگی‌های صاف روی واژن، دهانه رحم یا اطراف مقعد
  • احساس خارش و سوزس در محل ضایعات زگیل
  • احساس درد و ناراحتی هنگام لمس ناحیه اطراف زگیل

در موارد نادر ممکن است ترشحاتی از ضایعات زگیل خارج شود که همراه با درد یا خونریزی باشد.

علائم زگیل تناسلی

محل‌ های شایع بروز زگیل تناسلی در خانم ها

زگیل تناسلی زنان در نواحی مختلف سیستم تناسلی و اطراف آن و بیشتر در نواحی مرطوب ظاهر می‌شود. محل های رایج بروز زگیل‌ها عبارتند از:

  • لب های داخلی و خارجی واژن
  • داخل واژن
  • اطراف مقعد
  • دهانه رحم
  • کشاله ران

گاهی زگیل‌ها ممکن است در اثر رابطه جنسی دهانی با فرد آلوده در داخل دهان و گلو نیز ظاهر شوند.

شکل ظاهری زگیل تناسلی در زنان

ضایعات زگیل تناسلی زنان معمولاً در اندازه‌های مختلف و همرنگ با پوست یا متمایل به صورتی رنگ هستند و ظاهری زبر و برجسته یا نرم و هم سطح پوست دارند. این زائده‌های گوشتی گاهی به شکل تکی یا چندتایی و گروهی به شکل خوشه‌ای و شبیه به ظاهر گل‌کلم مشاهده می‌شوند. این ضایعات به صورت طبیعی بدون درد هستند و در صورت تحریک ممکن است دچار سوزش و خارش شوند.

شکل زگیل

ابتلا زنان به زگیل تناسلی چقدر شایع است؟

زگیل تناسلی در خانم‌ها یکی از رایج‌ترین انواع عفونت‌های مقاربتی در سراسر جهان است. بیشتر افراد فعال جنسی ممکن است در طول زندگی خود به یک یا چند سویه از ویروس مولد بیماری یعنی ویروس HPV مبتلا شوند. اصلی‌ترین راه انتقال این ویروس تماس جنسی با شریک آلوده است. زنانی که اقدام به واکسیناسیون اچ پی وی نکرده و تزریق واکسن گارداسیل را انجام نداده‌اند، شرکای جنسی متعددی دارند و عادت به استفاده از کاندوم نداشته‌اند، سیستم ایمنی ضعیفی دارند یا داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی مصرف می‌کنند بیشتر در معرض خطر ابتلا به این بیماری هستند.
تشخیص زگیل تناسلی زنان در جلوگیری از پیشرفت بیماری و آلوده کردن دیگران بسیار اهمیت دارد. آمار دقیق این بیماری ممکن است کمتر گزارش شود اما به دلیل آگاهی کمتر از واکسیناسیون ابتلا زنان به این عفونت خصوصاً در زنان جوان رو به افزایش است.

علت زگیل تناسلی در دختران مجرد

ابتدا باید خاطر نشان کرد که ابتلا به بیماری زگیل تناسلی به معنی داشتن رابطه جنسی نیست. این بیماری به شدت مسری است که لزوماً از طریق رابطه جنسی کامل همراه با دخول منتقل نمی‌شود. بلکه هرگونه تماس پوستی با ناحیه آلوده به ویروس اچ پی وی باعث انتقال ویروس می‌شود.
بنابراین جای تعجب نیست که زگیل تناسلی در دختر مجرد که هیچ گونه رابطه جنسی نداشته نیز ایجاد شود. در موارد نادر استفاده از وسایل شخصی مشترک مانند تیغ یا حوله نیز باعث آلودگی به ویروس شود.
رابطه جنسی دهانی، مقعدی و تماس با کاندوم آلوده و تماس مستقیم با پوست فرد آلوده حتی بدون داشتن رابطه جنسی از مهم‌ترین دلایل زگیل تناسلی در دختر مجرد است.

روش های تشخیص زگیل تناسلی در زنان

شاید این پرسش برایتان پیش آید که از کجا بفهمم زگیل تناسلی دارم. پس از مراجعه به متخصص زنان و بررسی سوابق جنسی و معاینه ناحیه تناسلی و مقعد پزشک با مشاهده زائده‌های روی پوست می‌تواند پی ببرد که این برآمدگی‌های پوستی زگیل تناسلی است یا خیر.
گاهی برای بررسی زگیل‌های کوچک که با چشم به راحتی دیده نمی‌شوند پزشک محلولی روی نواحی مشکوک می‌زند که زگیل‌ها راحت‌تر قابل تشخیص باشند. در مواردی نیز برای تشخیص زگیل تناسلی در زنان نواحی دیگری از بدن مانند دهان نیز معاینه می‌شود.
چنانچه علائم قابل مشاهده‌ای وجود نداشته باشد برای اطمینان از وجود عفونت با ویروسHPV آزمایشاتی از قبیل پاپ اسمیر برای بررسی تغییرات در دهانه رحم و بررسی علائم اولیه سرطان رحم انجام می‌شود. تشخیص زگیل تناسلی در زنان برای انتخاب روش درمان مناسب و پیشگیری از پیشرفت بیماری بسیار مهم است.

تشخیص زگیل تناسلی

درمان زگیل تناسلی زنان

درمان زگیل تناسلی در زنان بیشتر به تعداد، اندازه و محل بروز زائده‌های زگیل بستگی دارد. لازم به یادآوری است که افراد آلوده به ویروس اچ پی وی ممکن است هیچ گونه علائم قابل تشخیص زگیل تناسلی در زنان را نداشته باشند اما به عنوان ناقل قادر به انتقال ویروس به شریک جنسی خود هستند.
درمان این بیماری به معنی ریشه‌کن کردن کامل ویروس HPV نبوده و هدف اصلی درمان جلوگیری از بروز علائم بیشتر و پیشرفت بیماری و پیشگیری از انتقال ویروس به دیگران است. به طور کلی متداول‌ترین روش‌های درمان زگیل تناسلی زنان در ادامه آورده شده‌اند.

درمان زگیل تناسلی

درمان های موضعی

استفاده از کرم‌ها و محلول‌های موضعی در ناحیه زگیل و پوست نواحی اطراف آن به رفع زگیل‌ها کمک می‌کند. پودوفیلین، پودوفیلوکس، ایمیکیمود، بی‌کلرواستیک اسید و تری‌کلرواستیک اسید از جمله این پمادها هستند که از طریق تحریک سیستم ایمنی، جلوگیری از تقسیم سلولی ویروس و تخریب بافت زگیل به از بین بردن زگیل‌ها کمک می‌کنند. تعداد دفعات مصرف این داروها به دستور پزشک ممکن است تا چندین هفته ادامه پیدا کند و باید تا پایان دوره درمان مصرف شوند.

درمان موضعی

درمان به روش جراحی

در مواقعی که زگیل‌ها گسترده و در اندازه‌های بزرگ باشند ممکن است تخریب و برداشتن زگیل‌ها به شیوه جراحی توصیه شود. این روش معمولاً زمانی استفاده می‌شود که زگیل به درمان‌های موضعی که پیش‌تر اشاره شد پاسخ نداده‌اند.
در مواقعی که ضایعات زگیل باعث انسداد در کانال واژن، مجاری ادرار و مقعد نیز شوند از این روش استفاده می‌شود. فریزکردن زگیل با نیتروژن مایع، لیزر درمانی و برداشتن زگیل‌ها با تیغ جراحی از جمله این روش‌ها هستند.
توجه داشته باشید که پس از درمان زگیل تناسلی در زنان، پیگیری و معاینات منظم و دوره‌ای برای بررسی احتمال عود بیماری ضروری است.

جراحی زگیل

پیشگیری از زگیل تناسلی زنان

آگاهی از نحوه انتقال ویروس اچ پی وی و پیشگیری از زگیل تناسلی زنان بسیار مهم است. در ادامه روش‌های موثر برای جلوگیری از سرایت بیماری آورده شده است:
آموزش و آگاهی جنسی: داشتن اطلاعات درست در مورد نحوه انتقال ویروس اچ پی وی و عوارض آن، آموزش در خصوص بهداشت جنسی نقش مهمی در پیشگیری از زگیل تناسلی در زنان و مردان دارد.

استفاده از کاندوم: رابطه جنسی محافظت شده و استفاده از کاندوم در طول رابطه جنسی تا حد زیادی خطر انتقال ویروس را کاهش می‌دهد.
پرهیز از رابطه جنسی پرخطر: داشتن شرکای جنسی متعدد بدون آگاهی از ابتلای فرد به ویروس یکی از اصلی‌ترین راه‌های انتقال بیماری است.
واکسیناسیون HPV: یکی از اصلی‌ترین روش‌های پیشگیری از زگیل تناسلی زنان تزریق واکسن گارداسیل است. این واکسن به تمام دختران و پسران از سنین 9 تا 26 سالگی توصیه می‌شود و بیشترین تاثیرگذاری را دارد.
این بیماری در افراد ممکن است بدون علائم و بدون بروز ضعایت زگیل باقی بماند و دیگران را آلوده کند. بنابراین، پیشگیری از زگیل تناسلی زنان از طریق واکسیناسیون و آگاهی جنسی از سنین پایین اهمیت بالایی دارد.

پیشگیری زگیل تناسلی
کلام آخر اینکه غربالگری زگیل تناسلی و واکسیناسیون HPV در پیشگیری از بیماری اهمیت زیادی دارد. درمان زگیل به معنای رفع کامل عامل بوجود آورنده آن یعنی ویروس اچ پی وی نیست. این ویروس می‌تواند پس از بین بردن زگیل‌ها همچنان باقی بماند و باعث انتقال به دیگران شود. بنابراین با مشاهده علائم زگیل تناسلی زنان هرچه زودتر به متخصص مراجعه کنید.

با دوستانتان به اشتراک بگذارید: